keskiviikko 23. joulukuuta 2009

Piimäjuusto tai munajuusto



Tämä on vanha ja perinteinen, mutta mukaeltu ohje.

Ainekset:
- 4 litraa punasta maitoa, vanhakin käy
- 2 litraa A-piimää
- 10 kananmunaa
- 8 tl suolaa

Maito kiehautetaan isossa kattilassa ja sekaan lisätään piimä, valmiiksi rikotut kananmunat ja suola keskenään sekoitettuna. Sekoitellaan varovasti puukauhalla. Kiehautetaan uudelleen ja annetaan seistä puolisen tuntia hellan reunalla.

Otetaan iso siivilä muotiksi ja sen päälle laitetaan harso tai puhdas tukkaverkko (kuminauha valmiina, on siis kätevä). Reikäkauhalla kauhotaan kiintoaines siivilään. Jäljellejäävän nesteen voi käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Siivilään päälle laitetaan kevyt paino, esim. lautanen. Juusto laitetaan muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään kylmään valumaan. Valmis juusto kumotaan lautaselle ja koristellaan persiljalla.

Tämä on kyllä juhlaruokaa, mutta tosi hyvää vaikka ruisleivän päällä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti