tiistai 9. kesäkuuta 2009

Täydellinen bolognese-kastike



Tässä on vuosia kehitelty reseptini. Joidenkin mielestä bolognese ilman pekonia ja juuriselleriä ei ole aitoa, mutta tämä onkin MINUN reseptini. Sitä paitsi vihaan pekonia...

Ainekset neljälle:
- 2 keskikokoista sipulia
- 2 porkkanaa
- 3 rkl kasviöljyä
- 400 g naudan paistijauhelihaa
- 1 prk tomaattipuretta
- raikasta vettä
- liha- tai juuresliemikuutio
- 1 prk Pirkka luomu tomaattimurskaa
- 1 solo valkosipuli tai muutama valkosipulin kynsi
- mustapippuria
- chili-jauhetta
- paprkia-jauhetta

Ohje:
Silppua sipulit hienoksi ja raasta porkkanat mahdollisimman pienellä terällä. Kuumenna öljyä pannulla ja lisää jauheliha pannulle. Ruskista liha ja musertele se puulastalla mahdollisimman pieneksi. Kun liha on selkeästi ruskistunut niin lisää sekaan sipulisilppu ja kuullotttele sitä jauhelihan seassa pari minuuttia. Lisää tomaattipure, sekoita se lihan joukkoon ja "paista" se kypsäksi. Tämä on tärkeä vaihe. Jos tomaattipure jää "raa'aksi" se antaa lopullisellekin ruualle ikävän kirpeän maun. Tarkoitus ei ole kuitenkaan polttaa tomaattia. Lisää pari desiä vettä ja porkkanaraaste. Kiehauta ja laita lämpö pienemmälle. Kastiketta kiehutetaan kannen alla, pienellä lämmöllä tunti pari, kuitenkin vähintään 45 minuuttia, jotta porkkanaraaste suurustaa kastikkeen. Lisää vettä, jos kastike uhkaa kuivua.

Silppua valkosipuli. Kun nälkä on sietämätön, lisää silppu ja tomaattimurska kastikeeseen. Lisää mausteet, anna kiehua hetki ja maista suola. Lisää suolaa tai mausteita jos tarvii. Laita levy pois päältä. Laita pasta kiehumaan ja kun se on valmista niin kastikekin on. Tarjoa kastike spagetin tai taglietellan kanssa. Lisäksi juustoraastetta ja basilikaa.

Jos sinulle tulee kiusaus ostaa halvempaa jauhelihaa niin unohda koko juttu. Maku kärsii jo siitäkin, että käyttää sellasta vakuumissa 5 päivää muhivaa kesto-jauhelihaa. Osta lihatiskistä ja vaikka vähän vähemmän, mutta kunnon jauhelihan kyllä maistaa kastikkeessa. Toinen tämän reseptin kulmakivi on Pirkan luomu tomaattimurska. En yleensä edes suosi luomua, mutta tässä makueron huomaa. Sen ihanan raikkauden joka PLTM:ssä on, voi hävittää keittämällä kastiketta liikaa tomaattimurskan lisäämisen jälkeen eli ollaan varovaisia sen kanssa.

Jos kastiketta tekee enemmän kerralla niin sitä voi ihan hyvin pakastaa. Tämä on suunnilleen ainoa ruoka jota suostun syömään lämmitettynäkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti